در صنعت تجهیزات و قطعات بسیاری مورد استفاده قرار می گیرد و اصولا هنگامی که نام هر تجهیزی با لقب صنعتی همراه می شود، انتظار یک تجهیز با کارکرد بالا، استحکام قابل قبول و ساختار های سنگین و در عین حال محکم را خواهیم داشت. زنجیر صنعتی از جمله ی همین تجهیزات صنعتی است که با اهداف انتقال انواع قدرت ها به جهت انواع کارکرد ها مورد استفاده قرار می گیرد.

زنجیر صنعتی

از زنجیر در بسیاری از ماشین آلات صنعتی، کشاورزی و نقلیه ای به جهت انتقال قدرت استفاده می ‌کنند.

انواع نوار نقاله ها، برخی از اتومبیل ها، انواع موتورسیکلت ها، دستگاه های چاپ و بسته بندی و… می ‌توانند از جمله موارد آشنا، در استفاده از زنجیر صنعتی باشند.

یکی از موارد بسیار آشنا به جهت استفاده ، دوچرخه می باشد که با تحلیل آشنای ساختار آن می ‌توان به کارکرد های کلی زنجیر صنعتی پی برد.

در واقع هدف درگیر کردن زنجیر با چرخ دنده هایی است که قرار است انتقال قدرت میان آنها صورت گیرد.

بدین صورت که زنجیر همراه با ساختاری که دارد می‌ تواند همراه با قرارگیری بر شاخک های چرخ دنده ها در مسیر چرخش چرخ دنده ی مواد، نیروی تولید شده را به چرخ دنده های بعدی منتقل نماید.

زنجیر صنعتی به جهت انتقال کامل قدرت های تولید شده بسیار مطلوب است و همراه با راندمان بالا، کششی مطلوب همراه با قدرت این انتقال را انجام می ‌دهد.

لکن تولید صدا های بیشتر از دیگر انواع انتقال قدرت، می ‌تواند از جمله نکات منفی در زمان بهره ‌برداری با زنجیر صنعتی باشد.

انواع زنجیر های صنعتی
بسته به نوع کارکرد و انتظار از نوع انتقال قدرت در بین چرخ دنده ها، انواع مختلفی از زنجیر های صنعتی تولید می‌ شود که هر کدام با توجه به ساختار های طراحی شده می توانند انتظارات مورد نظر را برآورده نمایند.

بسیاری از زنجیر ها را با نگرش در ساختار چرخ دنده ها تولید می ‌کنند و همین چرخ دنده های صنعتی نیز با توجه به نوع صنعت و کارکرد های مورد انتظار، انواع طرح ها و نگرش های مهندسی مخصوص به خود را دارند.

از این رو می توان انواع زنجیر صنعتی را به موارد کلی زیر تقسیم کرد:

زنجیر های کشاورزی
زنجیر دندانه دار معکوس
زنجیر با گیره ی پلاستیکی
زنجیر دوبل
زنجیر برش
زنجیر بالابر
زنجیر غلتکی
کاربرد برخی از همین زنجیر ها را می‌ توان از نوع نامی که بر آنها گذاشته اند، متوجه شد. اما بسیاری از زنجیر ها موارد کارکرد مشترک دارند و بسته به نوع و اندازه ی انتقال قدرت در سایز ها و ظرفیت های نیرویی متفاوتی تولید می شوند.

زنجیر صنعتی

شرایط حاکم بر ساخت زنجیر صنعتی، از متریال تا اندازه
از آنجا که تقریبا می توان ردپای این محصول را در هر صنعتی و یا کارکرد های صنعتی مشاهده نمود، این انتظار منطقی به نظر می رسد که باید بتوان زنجیر های صنعتی را با توجه به نیاز های متفاوتی تولید نمود.

انتقال قدرت ها در اندازه های متنوع، فضاهای متفاوت صنعتی و کاربرد های متنوع محیطی، شرایط حاکم بر ساخت زنجیر های صنعتی را تحت تاثیر خود قرار می ‌دهند.

از جمله شرایط حاکم بر ساخت این زنجیرها، مسئله ی جنس آن می باشد.

هر کارکرد صنعتی با توجه به فضای کاری خود به دنبال جنس خاصی از زنجیر صنعتی روانه ی بازار های فروش این محصول می شود.

از انواع متریال های مورد استفاده در ساخت زنجیر های صنعتی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

فولاد
آهن
استیل
ورق گالوانیزه
پلاستیک
از دیگر مواردی که می‌ تواند در انتخاب درست یک زنجیر تاثیرگذار باشد، مسئله ی اندازه و شکل طراحی زنجیر می باشد.

این مسئله با نگاه حاکم بر تولید انواع چرخ دنده ها مورد بررسی قرار می گیرد.

به هر صورت هر چرخ دنده ای نیاز به زنجیری مخصوص به خود خواهد داشت.

اما اگر قرار به تولید انواع متفاوت و متنوعی از چرخ دنده ها باشیم، باید با طیف بسیار وسیع و غیر منطقی از زنجیر های رو به رو شویم که تولید آنها را غیر منطقی و غیر اصولی نشان خواهد داد.

استاندارد سازی در تولید زنجیر های صنعتی با توجه به یکسان سازی در نیاز صنایع مختلف به این محصول صورت می گیرد.

به این ترتیب هر خریدار زنجیر صنعتی میداند که باید در جستجوی چه نوع و در چه اندازه ای باشد.

بازار ایران در عرضه ی این استانداردها در انواع تا اندازه بسیار متنوع و مقبول است.

به گونه ای که علاوه بر تولید کنندگان توانمند داخلی به جهت تامین مناسب بازار شاهد فروش زنجیر صنعتی چینی و دیگر کشورها نیز هستیم. فروش این نوع زنجیر با توجه به کیفیت مناسب در کنار تامین طیف وسیعی از نیاز کاربردهای مختلف توانسته است که نگاه مقبول مصرف کنندگان داخلی را به خود جلب کرده باشد. به گونه ای که فروش زنجیر صنعتی چینی را می توان هم ردیف محصولات مشابه برندهای مطرح غربی در بازار های داخلی دانست.

مطالب مرتبط